Од и ледените великани от Нийл Геймън

Здравейте жълъдчета! Започвам 2018 година с едно кратичко ревю на една малка, но много интересна книжка от Нийл Геймън. Надявам се да ви хареса.

"Имаше едно време едно момче, което носеше
необичайното име Од…"

"Од и ледените великани" е една кратка приключенска история, изпълнена с  наивност, свобода и радост. С 120 страници Нийл Геймън успява да предаде толкова много послания, оплети в скандинавдката митология и разказани чрез приключението на Од, че единственото, което ни остава е да ги открием и попием. За пореден път се изумявам колко интересна и нестандартна фантазия има този човек и силно се радвам, че успях да се докосна до поредна негова книга.



"Думите не струват нищо - отвърна Од. - Но умният човек внимава за какво ще ги похарчи."

Анотация:
Сред смразяващия студ на зимата, която изглежда сякаш никога няма да свърши, Од не се чувства късметлия. Баща му е загинал по време на викингска експедиция и единственото, което му е оставил за спомен, е една брадва. С която Од отсича огромно дърво, което смазва крака му и го оставя сакат.
Майка му се омъжва повторно, но вторият му баща не харесва Од. А през зимата, когато студът е сковал земята и храната е малко, го харесва още по-малко. Затова една мрачна утрин Од облича най-топлите си дрехи, взема брадвата на баща си и поема през снега, за да потърси късмета си....

Митологиите са ми страст, затова съм много щастлива всеки път щом попадна на книга, в която историята има вземане-даване с нея. Тук, Геймън си е поиграл с един от по-известните скандинавски митове, пречупвайки го до някаква степен през своята призма, ала запазвайки много от основните и особени качества и притежания на  скандинавските боговете. В книгата ще се срещнете както с обичаните Тор и Локи, така и с още други герои, които несъмнено ще ви запленят и ще направят приключението, към което сте се запътили, още по-забавно. Ще научите и доста интересни факти за тях, както и ще се посмеете на тяхната глупост и себичност в дадени ситуации.

"- Не знам - призна си Од. - Баща ми казваше, че издялканата фигура вече е вътре в дървото. Човек трябвало само да разбере какво нещо иска да стана самото дърво, а после да хване ножа и да махне всичко излишно."

Тази малка книжка нямаше да бъде същата без тези прекрасни илюстрации дело на Крис Ридъл, илюстраторът и на друга графична новела дело на Геймън - "Спящата и вретеното". Не съм голям фен на изкуството и рядко мога да кажа че нещо ми харесва, защото харесвам рисунки и картини с точни пропорции и симетрия, ала тук въпреки че нямаше нито едното, нито другото, някак успях да се привържа към тях. Всяка една рисунка е уникална и страшно симпатична по свой особен си начин, къде показвайки някой великан, друг път някой Бог, трети нещо, което не сте очаквали. Определено допълват цялостно историята на книгата и я правят привлекателна, както за читатели, така и за не такива.

"- Умният човек знае кога да си замълчи. Само глупакът казва всичко, което знае."

"Од и ледените великани" е една чаровна малка книжка, която препоръчвам на всични, без значение дали са малки или големи. Тя е забавна, интересна и разтоварваща, но най-вече и поучителна, показваща ни по един абстрактен начин, какво означава да пораснеш.

До скоро ~


         Страници: 124            Цена: 16 лв.           Издателство: Сиела           Жанр: Фентъзи

Коментари