Всичко, всичко от Никола Юн

Хей хора, как сте?
Днешната неочаквана публикация ще бъде за една от най-любимите ми книги, която вчера излезе на пазара - "Всичко, всичко" и ако не сте си я купили до сега, то хващайте портфейла и тръгвайте към най-близката книжарница.

Ще започна с това, че в началото на тази година прочетох книгата в оригинал ала това не ми попречи отново да се насладя на трогателната история между Мади и Оли, щом разгръщах страниците на вече преведения роман на български. Издателство Ибис са невероятни, защото цялостния превод, илюстрациите които ще срещнете в книгата, самото и оформление - всичко е много добре направено и ме радва толкова много, че не мога да опиша благодарността си за това, че най-накрая и българските читатели ще се докоснат до романа.



"Колкото и да се мъча да държа света навън, той изглежда е твърдо решен да влезе вътре."

"Всичко, всичко" от Никола Юн е нещо невероятно, нещо красиво, в което щом един път се потопите няма да излезете докато не стигнете до последната страница. Изпълнена едновременно с радост и тъга, любов и омраза, този на пръв поглед пореден клиширан роман е всъщност нещо много повече, нещо показващо, че понякога да обичаш означава и да нараняваш, че колкото и страшно да е едно нещо, то си струва риска ако имаш за какво да живееш.

"Именно искането ме връща рязко на земята. То ме плаши. Прилича на плевел, който се разпростира бавно, толкова, че не го забелязваш, но преди да си разбрал какво става, той вече е надупчил земята и е затулил прозорците."

Историята на Маделин (главната героиня) е едновременно тъжна, но и много вдъхновяваща. Затворена между белите стени на собствената си къща от както се помни, тя живее с мисълта, че ако излезе навън света ще я убие. Ала това не ѝ попречва да си живее живота, макар и лишена от много неща, включително и свободата си. Напротив, тя запазва в себе си позитивния дух и се смее и радва на това, което има забравяйки това, което няма. Но като всички тъжни и поучителни истории скоро всичко се променя, а за Маделин тази промяна се нарича Оли - новото съседско момче, което я кара  да започне да гледа на нещата от друга страна, кара я да изпитва и да иска нови неща. Ала любовта изисква жертви, понякога такива които трудно можем да дадем и Маделин се сблъсква точно с това. Търсейки начин да запази любимите си хора покрай себе си, тя открива неща, които и се иска изобщо да не бе откривала ала дали човек е готов да върне времето назад към дните в които е жив, но не е живял истински, щом веднъж е опитал от живота?

"Ако животът ми беше книга и можеше да бъде четене отзад напред, нищо не би се променило. Днес е досущ като вчера. Утре ще бъде като днес. В „Книгата на Мади” всички глави са еднакви.
Докато не се появи Оли."

Препоръчвах книгата на много хора, предимно на приятелите ми, защото все пак е тийн роман и повечето я сравняваха с "Вината в нашите  звезди". Книгата няма нищо общо с тази на Джон Грийн. Допирни точки да, но като изключим тях "Всичко, всичко" е напълно различна вселена. Изпълнена с креативност (разгърнете я), щастие (прочетете я) и на фона на тъгата, която я съпътства притежава хумор, който я прави още по-добър избор ако искате да си починете с някой добър любовен роман. Дебела на вид, но пък четяща се бързо, както казах, започнете ли я - ще будувате. Една от причините, романа да е толкова приятен е самото му оформление - не традиционно и предизвикващо интерес. Влезте в някоя книжарница, където продават книгата и я разгърнете - ще видите как главите са разпределени неравномерно, ще има дълги, ще има супер кратки, ще има и рисунки, които мисля, че ще ви допаднат най-много. Не вярвам във всеки втори роман да срещате такива неща. Издателство Ибис са се постарали да запазят някои от оригиналните рисунки, други са изменили мъничко, но важното е че са ги направили прекрасни И са ги запазили, за което най-много се радвам.

"Понякога правим нещо поради правилната причина, друг път - поради грешната, а понякога е невъзможно да видим разликата между двете."

Какво бих казала за героите..
Обичам си ги. И в предното ревю и в това ще се повторя и ще кажа, че Мади е един от героите, които заслужават респект и от които трябва да се учи човек. Макар и не повелителка на дракони, тя показва, че всеки трябва да е силен и готов да поеме рискове, независимо как живота се е отнесъл към него и колкото и да му се иска за загуби надежда - да не го прави. Защото тя винаги е там.
Оли беше колелцето, което задвижваше книгата и определено това, което задвижваше и самата Мади. Един от най-симпатичните и на пръв поглед погрешно разбирани персонажи. След първия прочит не го разбрах ала сега видях, че Юн е подходила много интересно към героя на Оли - с външност, която показва едно и характер противоположен на това. Много умело и много ми хареса. Хората явно са прави, че започваш да забелязваш нови неща след втория прочит.
За другите герои мисля да си замълча, защото този път няма да се сдържа и ще кажа нещо, което ще ви развали удоволствието от това да прочетете книгата, така че спирам.

кандидатки да прочетат книгата
About the cover,  да относно тази корица - нямам думи. Щях да кажа, че съм разочарована, че не са запазили оригиналната ала не мога. Има нещо позитивно, било то в цветовете или в цялостното оформление, което много ми харесва  и вътрешно не ми дава да кажа нещо лошо за нея. Единствено не разбрах, защо момичето на корицата не прилича изобщо на главната героиня, но аз не разбирам от дизайн на корици така че, ще мълча :D

Като за край ще кажа, че "Всичко, всичко" е една от най-добрите книги, които излязоха на пазара тази година и силно препоръчвам да си вземете ако търсите нещо ново, интересно, креативно и позитивно. Има емоция, има интересна история, различни герои, тъга, радост, хумор, има почти всички неща, от които един читател се нуждае, за да си почине с една наистина добра книга.

Благодаря изключително много на издателство Ибис за предоставената възможност да прочета книгата предварително.

Между другото скоро можем и да очакваме филма по книгата, чиито снимки са започнали преди 2 седмици! Нямам търпение :3 Каста изглежда интересен, дано и филма да се окаже такъв. Повече информация можете да намерите тук .

Ето линк към първото ми ревю за тази книга, макар че не вярвам много да се различава от това - пак ще ви убеждавам да си я вземете :D

           Страници: 315          Цена: 12,90 лв.        Издателсто: Ибис       Жанр: Тийн Роман

https://www.goodreads.com/book/show/31869301?from_search=truehttp://www.ibis.bg/

Коментари