Краля демон от Синда Уилямс Чайма


"Краля демон" е от малкото книги, които са ме карали да изпитвам толкова много и разнообразни емоции. Много пъти ѝ се дразнех, ядосвах се за това колко бавно се случва всичко, защото в началото те удря голям набор от информация, чиято нишка ако изпуснеш всичко отива по дяволите. Дразнех се на героите, които колкото повече опознавах толкова повече ме нервираха, когато взимаха погрешни решения. Имах период, в който се дразнех и на себе си, защото не можех да свикна със стила на писане на Чайма и ме беше яд, че не мога да видя потенциала на книгата. Затова просто спрях, оставих я и реших да изчакам докато съм готова за нея.
И когато почувствах, че мога отново да я взема в ръце - е, оказа се че всъщност притежавам едно невероятно фентъзи, което просто ми скри шапката.

 

"Но най-вече - справедливо ли е някои хора да разполагат с умението да подчиняват околните на волята си, да разпалват стихийни пожари или да превръщат котки в ястреби, както се говори?"

Още от корицата можете да се запознаете с историята, защото  ръката е на един от главните герои -  Хан Алистър, момче живеещо в мизерия и нищета в един свят, където царуват крале и кралици, тъмни легенди и черна магия. Само че, това не му пречи да бъде един от (бившите) главатари на една от най-известните банди върлуващи из кралство, както и един от най-желаните престъпници. Закален от мрачното си минало, той се бори със зъби и нокти в името на малкото му останало семейство, бродещ из земите на Ханалеа, търсещ начин да осигури прехрана и пари. Докато един ден не се сблъсква с един от малкото останали магьосници и не намира медальон изобразяващ змия, който бавно-бавно променя живота му.
Но С.У. Чайма не спира до тук и докато ви разказва за живота на едно бързо възмъжало момче, ви отвежда и във висотите, във кралството, където коприната, постът и имуществото имат стойност вместо честта, доверието и добродетелта. Там ще се срещнете с вторият главен герой - принцеса Раиса ана’ Мариана, наследницата, от която скоро се очаква да се възкачи на трона. Ала тя не иска това. Взела характера на баща си, тя иска да пътува, да се бие и да опознава света вместо да стои затворена в кралството, да танцува с разни недорасли принцове и да облича копринени рокли. Но всичко се променя, когато разбира, че всъщност в дома ѝ има врагове, които са готови да престъпят отдавна създадените закони, на които се основава кралството, за да го получат. Раиса е готова да поеме нещата в свои ръце и да уличи лицемерите криещи се зад приятелски усмивки в името на своя народ ала тази задача не е лека. И докато бавно, но стремглаво се опитва да помогне, се среща с неща - слухове - на които трудно може да повярва за нейното така справедливо кралство.

"Краля демон" е от малкото книги, които показват един от многото аспекти на живота - за това как едни живеят високо в небесата обгърнати от фалшиво щастие и пари и тези на дъното, които живеят ден за ден, страхуващи се какво ще бъде утре. И при това авторката не е описала това разделение в два реда. Докато четете ясно ще го видите изразено в дрехи, къщи или дори в поведението на хората, което лично според мен доказва колко добър и напълно изграден свят е създала. Митовете и легендите, които ще срещнете също допринасят за атмосферата, която книгата излъчва - за един нов и не толкова различен от нашия свят, от който само магията и технологията ни делят.
 
".. - Защо ни е да знаем какво се е случило още преди да се родим?
- За да си извлечем поука и да не допускаме същите грешки отново.."

Често докато четях сравнявах книгата с "Игра на тронове" от Джордж Р. Р. Мартин, заради описанията, стила на писане и като цяло самото кралство. Не ме разбирайте погрешно, книгата няма нищо общо с епосите на Дж. Р. Р. Мартин, сюжетите са напълно различни, както и самите герои, но самото чувство, което предизвика у мен тази книга беше много подобно на това, което изпитах когато отворих първата част от поредицата "За огън и лед". Почувствах, как ме блъсва влак с 360 км в час, изпълнен с много и напълно непонятни за мен имена на хора и места, на легенди и неща, за които в един момент мислех да си водя бележки. Само че както при Дж. Р. Р. Мартин, Синда Уилямс Чайма също постепенно разказва историята и отговаря на въпросите на читателя, така че ако в началото се чудите: "Какво е това?" или пък "Коя в тая?", спокойно, за всичко си има време и скоро ще разберете.


Признавам си че имаше моменти, в които се притеснявах как ще прочета книгата, защото както казах, дразнех се от факта колко бавно я четях и се страхувах дали изобщо ще я приключа. Информацията, която ме посрещна ми изигра лоша шега и вместо да ме заинтригува, ме ядоса и скоро се наложи да оставя романа. Ала нещо ме човъркаше, нещо искаше да разбере какво свърза Хан и Раиса толкова много и защо този медальон е толкова специален. И воала - в край на сметка, щом се събрах и концентрирах цялото си внимание, осъзнах че съм попаднала на наистина добра книга. Така че ако сте от моя тип читатели - които жадно и бързо поглъщат всяка страница - то тук ще ви се наложи да забавите темпото, за да се потопите в книгата, да я почувствате и да ѝ се насладите максимално.



"До навършване на шестнайсетгодишна възраст момчетата и момичетата от клановете имаха задължението да усвоят всички видове умения и занаяти - от ловуване, следотърсачество, пасене на стада и боравене с оръжия до тъкане, ковачество, лечителство и пеене" 

Авторката преплита умело животите  на главните си герои като в един момент ни предоставя поглед над живота на Хан и в следващия - върху този на Раиса, съпоставяйки чертите от характерите им, преживяванията и мечтите им. И дори да си мислите, че един престъпник и една принцеса няма как да имат нещо общо - грешите. Надеждата за промяна, борбения дух, упоритостта и безкористната обич към семейството са част от нещата, които ги свързват и които най-ярко изпъкват чрез постъпките им.
Второстепенните герои се открояват един от друг със своето мислене, действия и светоглед, помагайки на главните да израснат като личности, укорявайки ги или направлявайки ги в даден момент. Един от най-симпатичните второстепенни герои е Амон - приятелят от детство на Раиса - който остана в съзнанието ми със своята искреност, обич, сарказъм, свенливост, но и боен дух, и силно се надявам да присъства повече в следващите книги от поредицата.

Преди да завърши това ревю искам да кажа колко красива и детайлна е корицата, което я нарежда сред най-хубавите в библиотеката ми. Изключително съм благодарна на ИК Емас за това, че са решили да сменят оригиналната и да сложат една по-добра дело на Стоян Атанасов. Благодаря ви! Несъмнено българската отива повече на самата книга и определяно я прави по атрактивна.

С няколко думи "Краля демон" е роман, на който успях да се насладя напълно, въпреки първоначалните ми опасения, че няма да мога да го завърша. Беше интересен, с невероятно добре разказана история и герои, от които можеш да се поучиш и накрая - да наречеш свои приятели. Синда Уилямс Чайма пише за свят където въпреки разделението между хората можеш да намериш съюзници и имаш право на надежда, че независимо в какво положение си можеш да промениш много неща. 

Искрено благодаря на издателство Емас за предоставената възможност да прочета книгата в замяна на честно ревю!
           Страници: 430              Цена: 17.90 лв           Издателство: Емас           Жанр: Фентъзи

https://www.goodreads.com/book/show/32938770?ac=1&from_search=truehttp://www.emasbooks.com/

Коментари