„Уилям Уентън и крадецът на луридий“ от Боби Перс


Здравейте! Днешната тема е Уилям Уентън и неговото странно, но забавно приключение,  за което можете да прочетете в новата детска фентъзи поредица издавана от Емас - „Уилям Уентън“ -  чието начало започва с „Крадецът на луридий“. Приятно четене.

„Уилям Уентън и крадецът на луридий“ е една малка, лека и забавна книжка, която неочаквано доста харесах. Винаги съм обичала книжките предназначени за по-малката аудитория читатели, защото ми носят едно чувство на утеха, но в същото време за неспирни приключения и постигането на невъзможни (които накрая се оказват възможни) неща. Затова страшно много се зарадвах на това зелено мъниче.

„Крадецът на луридий“ е първата книта от поредица проследяваща живота на Уилям Уентън едно обикновено момче живеещо в Норвегия, с невероятния талант на кодоразбивач и тайна обвила семейството му като мъгла. Докато един ден в града му не се появя най-трудната главоблъсканица в света, която нашият герой успява да реши прекалено лесно. Животът на Уилям се преобръща на 364 градуса и го отвежда на едно забавно приключение в Лондон, в което търси отговори на загадките обгърнали живота му, намира нови приятели, сблъсква се механични същества доста приличащи на роботи и разбира се, става герой на нашата история.

Първото нещо, което искам да споделя е че не очаквах, че тази книга ще бъде толкова интересна. Четеше се доста леко, действието бе бързо, изпълнено с хумор, приключения и може би не чак толкова забавни моменти за героите, но за читателя - определено. Уилям бе едно очарователно момче, което харесах още с началото и до края на книгата се надявах каквото и да се случи, да успее да отърве кожата. Не се отличаваше с нещо особено като герой, но някак си успя да ми напомни малко за  Кал от „Маистериум“ и Картър Кейн от „Хрониките на Кейн“.

Нещото, което не харесвам обаче бе сякаш бързия край, който Перс беше написал ей така според мен, да се приключва по-навреме, но като изключим това  препоръчвам книжлето с две ръце!

Едно от нещата, които много ми допаднаха е че нямаше статичност, всички са в движение, посещават се нови места и героите научават от нови, та по нови неща.


Имаше обрати, за които детектива в мен предполагаше, но никога не беше 100% сигурен, имаше задължителния елемент и на любовта, който беше представен много сладко, имаше и забавни моменти, от моя любим тип - „какво ще стане ако натисна това..“. Въобще, имаше от всички елементи присъщи за детските книжки, но и малко повече.

Историята е интересна и въпреки, че е предназначена за деца, мисля че ще се хареса и на по-големите, защото е едно идеално разпускащо и леко четиво за дълги пътувания или за онези дни, в които ни се чете, но не искаме нещо любовно или пък фантастично. Така че ако имате племенница, която не се интересува особено от кукли или син, който не спира да ви говори за трансформърс то вече имате готов подарък за тях. А по край тях може и вие да прочетете книгата.

Преди да приключа искам да спомена колко красива е корицата според мен и да поздравя Стоян Атанасов от Kontur Creative за поредната добре свършена работа!

С няколко думи - не се чудете, а вземете книжката щом е привлякла вниманието ви. Има защо. Ще ви изненада и то много приятно.

Анотация:
Привидно животът на дванайсетгодишния Уилям е съвсем обикновен - мили родители, тихо градче в Норвегия. Но всъщност той е гений - свръхталантлив кодоразбивач - а откакто любимият му дядо внезапно изчезва преди осем години, семейството му е принудено да забрави за родния Лондон и миналото си и да се представя под фалшива фамилия. Защо? Уилям няма представа. Казано му е само да не се набива на очи. И той се старае да не привлича излишно внимание.Докато в града не пристига най-трудната главоблъсканица на света: Мозъкотрошачката. Разработена от светилата в световната криптология, тази логическа загадка ще се окаже съдбоносна - ще отключи неподозирани възможности у Уилям и ще го превърне в най-добрия разшифровчик на света. А невидимата заплаха, досега тегнала над семейството му, изведнъж ще придобие съвсем конкретен образ...

Не съм сигурна дали поредицата е тетралогия или се очакват още книги, но засега излезлите части са четири, като първите две можете да намерите по българските книжарници: 
Първа книга - „Уилям Уентън и крадецът на луридий“ 
Втора книга - „Уилям Уентън и шифрованият портал“

Благодаря на издателство Емас за предоставеното копие!

Страници: 232             Цена: 13.90 лв.              Издателство: Емас        Жанр: Детско фентъзи



Коментари