„Твоята перфектна година“ от Шарлоте Лукас


„Твоята перфектна година“ е книга, която лесно можеш да подминеш в книжарницата. Въпреки хубавата корица, някак тя не те привлича достатъчно, не те кара да посегнеш към нея, онова чувство, онова гласче шепнещо „Вземи ме!“ се обажда твърде приглушено, твърде от далеч. Склонен си да я погледнеш и да отместиш взор след няколко секунди, привлечен от нещо друго. Но моментът, в който решиш да я вземеш в ръце и зачетеш  е пагубен. Защото точно тогава разбираш, че към тази книга няма да останеш безразличен, нито пък че ще я оставиш за секунда. 
Приковава вниманието ти още от началото и те кара да прелистваш страница след страница, с постоянно нарастващ интерес, с нетърпение да видиш как ще продължи историята.

Книгата е прекрасна, трогателна, изпълнена с мъдрости и не малко важни въпроси. 
Историята е поднесена леко и увлекателно като постепенно бива разгърната пред читателя, оставяйки го да изживее всеки миг с героите. 
Чете се бързо  и неусетно човек е склонен да я приключи за ден ако му се отдаде възможност. 
С няколко думи, това е една наистина хубава книга за смисъла на живота, за това, през което човек може да премине, за краховете и желанието да продължиш напред въпреки несправедливостите, за прошката и най-вече за промяната.

„Твоята перфектна година“ бе една от книгите, в които се влюбих миналата година. Спечелиме още с началото  си и не ме разочарова, даже напротив! Получих много повече от това, което очаквах и съм страшно доволна, че попаднах и притежавам подобна книга. Защото тези трогателни философски истории за силата на човешката воля ме вдъхновяват неизмеримо много, карат ме да се замисля за един кратък момент, да съпоставя моя живот с този на героите и да си кажа: „И все пак те успяха въпреки всичко. Щом е така, ще успея и аз“.

Историята е представена от две гледни точки, тези на двамата ни главни герои - Йонатан Грийф и Хана Маркс. Двама изключително различни персонажи, които в рамките на една година, благодарение на Вселената и един странен дневник започват шеметно приключение, наречено промяна. По отделно и заедно те се борят със своите демони, преживяват неща, които не са си и представяли, изживяват една наложителна промяна, която въпреки всичко, въпреки страха от новото и непознатото е това, от което се нуждаят.

Не искам да ви издавам повече, защото магията на това да се потопите изцяло в книгата и да се докоснете максимално до героите е да знаете колкото се може по-малко детайли за нея. Именно затова спирам дотук със сюжета. Ако все пак искате още информация плъзнете надолу, накрая на публикацията ще откриете анотацията на романа.

Страшно съм доволна, че в тази книга освен към главните герои, читателят се привързва и към второстепенните. С нетърпение очаквах появата им и си представях какви ли не варианти на това, каква роля ще изиграят. Един конкретен персонаж подозирах през целия роман, очаквах всеки момент да направи нещо покъртително и зло, но накрая се оказа (донякъде) че не съм била права. 

Оформлението също много ми допадна. Корицата е хубава, въпреки че можеш да я оцениш повече едва след прочита на книгага. Използваните шрифтове, жеравите, цветовете всичко много ми допадна. А гръбчето? То също е прекрасно.

Героите са ми слабост. Успях да открия черти от характера си и в двамата главни, успях да се и привържа към тях. Хареса ми начина на поднасяне на историята, как Шарлоте Лукас те запознава постепенно и с двамата, как успяваш да си изградиш мнение за всеки и как наблюдаваш леките изменения в характерите им. Постепенно сякаш самият ти израстваш заедно с тях.
Определено повече симпатизирах на Хана, защото тя бе по-положително настроена, винаги се стараеше да гледа от хубавата страна на нещата също като мен. Тук обаче видях и минусите на това постоянно да го проповядваш, как положителното ти влияние постепенно се превръща и в отрицателно.
Йонатан бе противоположността на Хана и докато тя бе първична, готова за нови изживявания и щастлива, той бе монотонен, критичен и някак нещастен. Песимист. Определено той претърпя по-голямата промяна от двамата, но също бе толкова интересен за изучаване колкото и Хана.
За Лео и Лиза ще кажа само, че допълнително разнообразяваха и допълваха историята, правейки я още по-интересна, забавна и интригуваща.

Обобщено, „Твоята перфектна година“ бе наистина добра книга. Интересна, смислена, с нотки на романтика и щипка трогателност на мен успя да се хареса. Успя да ме плени с началото си и докато не я приключих едно глождещо чувство се появаше у мен, всеки път щом трябваше да я оставя. Хареса ми и не съжалявам за всяка отделена минута. Препоръчвам я горещо ако търсите нещо вдъхновяващо, интересно и определено пленително.

Анотация:
Запознайте се с Йонатан – 42-годишен мъж, разведен от няколко години, собственик на издателство, наследено от семейството му. Денят на Йонатан следва режим, установен от години, навици и ритуали, които той не поставя под въпрос. Докато един календарен бележник не преобръща представите му за живота. Бележник, който го заразява с позитивизъм, авантюристичен дух и настроение, подобно на неговия създател. Запознайте се с Хана – най-енергичният и усмихнат човек, който някога сте срещали! Хана отскоро е собственик на детска занималня, радва се на всеки миг и не позволява на неволите да замъглят положителната й нагласа към света. Докато животът не й поднася наистина неприятна изненада, способна да съкруши нейния дух. Как пътищата на двама толкова различни души ще се пресекат? Това е работа на съдбата…

Благодаря на издателство Емас за предоставеното копие!

Страници: 416                   Цена: 18 лв.            Издателство: Емас              Жанр: Роман

     

Коментари