Падение и подем от Лий Бардуго

Здравейте и честита първа пролет! Как сте в този студен ден? Аз съм с приповдигнато настроение и изпълнена с щастие и живец! Въпреки че денят започна доста зле и продължи така до обяд, след това се случиха куп събития които оправиха настроението ми и ме заредиха с положителен заряд. Та си казах, какво по-хубаво от това да седна и да  споделя в този странен ден и едно ревю с читателите на блога? Надявам се да ви хареса. Приятно четене. А аз отивам да подреждам /да, имам енергия за изразходване/

"Падение и подем" е последната книга от невероятната трилогия дело на прекрасната Лий Бардуго, която бих определила като образец за един перфектен завършек на една история.

Трудно започнах книгата, било то защото се дразнех на първите трийсетина страници, заради бавното действие и/или тази гад Аппарат, за която дори не искам да чувам, ала веднъж щом ги преминах, темпото на книгата се промени, всичко стана много по-динамично, интересно и определено пристрастяващо.

Първата книга от тази поредица беше част от "прохождането ми" като читател преди години и се радвам, че след доста време успях да си припомня както нея, така и да завърша другите две, отмятайки тази поредица като "прочетена" в читателската си кариера. Заема ли определено място в сърцето ми? Определено бих казала, да.

Атмосферата, която тази книга създава е доста напрегната в сравнение с останалите две, защото тук читателят вече изгубил напълно търпение трепетно очаква да получи отговори на своите въпроси, най-накрая да разбере развръзката на тази поредица. Ала каквото и да сте си представяли - Лий Бардуго ще ви надхитри. Аз съм от онези читатели, които постоянно се чудят и си представят, как биха се развили дадени събития ако се случи това или онова, и като цяло винаги успявам да налучкам нещо от истинската развръзка. Тук разбира се отново успях... но авторката ми показа колко много неща не съм успяла да отгатна.   

Ако до този момент не сте изпитвали симпатии към Мал, както моя милост, то тук направо ще се влюбите в него. Трябваха ми три книги, за да го заобичам. По-скоро харесам, като се замисля. Николай обичам. Но да не се отклоняваме от темата. Мал се издигна доста в очите ми и мисля че тук успях да го възприема като възлюбен на Алина. Защо? Ще трябва да прочетете книгата, за да разберете.

Тъмнейший, този така харизматичен злодей, бе неповторим както винаги, ала тук няма да го видите като непобедимият гриша, който сте свикнали да виждате. Бардуго се е постарала да ни запознае с него на много по-дълбоко ниво, показвайки мотивите и идеалите му още от малък.

Алина вече можем да видим като коренно различен персонаж, ако я сравняваме с първата книга. Истинска гриша, непоколебима, силна и жертвоготовна, желаеща да спаси света с цената на всичко. Виждаме и една много по-адаптивна и хитра Алина, усвояваща бързо и действаща светкавично.

Николай уви, ще има доста по-ограничено присъствие за разлика от втората книга, където беше на всяка втора страница, ала Бардуго не го е оставила на мира. За Николай има подготвени препятствия и избори, от които зависи всичко.

Женя, Тамар, Толя, Сергей, Давид, Надя, Зоя - нашите второстепенни герои също неотлъчно ще са до главните, помагайки  или предавайки ги, разкривайки както тайни за себе си, така и за другите.
Зоя е героят, който в първата книга мразех, а сега определено харесвам. Успях да се запозная с героя ѝ, да разбера повече за характера ѝ и идеите ѝ, и мисля че определено се вписва добре  в отбора, въпреки главоболията, които причинява на всички.

Като за край ще кажа, че ако не сте чели поредицата Гриша, то трябва час по-скоро да промените това. Първата книга, като почти всяка първа може и да не успее да ви впечатли. Втората ще ви заинтригува. А третата ще ви отвее. Героите нямат почивка, обстановката е динамична и напрегната, изобилстваща от сарказъм и хумор, но и от много теми за размисъл. С всяка следваща книга Бардуго надгражда и надгражда, било то сюжета или героите, предоставяйки ви възможност да ги наблюдавате през времето. Самите герои пък са колоритни, интересни, някои дразнещи, други симпатичен, всеки носещ своето време, своята история. Всеки борещ се за нещо.
Потопете се в историята на Алина Старков и Мал Оретцев и открийте какво е един ден живота ти да се промени коренно, но да успееш да запазиш себе си през времето, и без да знаеш, че съдбата е подготвила много повече от това, което очакваш, да се бориш за всеки миг, за всяка минута, носейки своите демони, но гледайки към едно по-добро бъдеще. Да обичаш, да живееш и да умреш.



Ревюта на други книги от Лий Бардуго:


Страници: 368         Цена: 12.90 лв.         Издателство: Егмонт       Жанр: Фентъзи

   

Коментари