В Морските Дълбини от Дженифър Донъли

Заглавие: В Морските Дълбини,първа книга от поредицата "Сага за вода и огън"

Автор: Дженифър Донъли

Страници: 312

Категория/Тип: Фентъзи

Цена: 12,90 лв.

Издателство: Егмонт

Моята оценка за книгата: 9 от 10

Има я и като Е-книга за 10,99 лв. : натисни тук

Благодарение на Егмонт можете да пречетете малък откъс от книгата: натисни тук

"Дъще на Мероу, намери петте.
Смели са те, надеждата за нашето море.
Една със сърце, което носи светлината.
Една, която вижда бъдещето на нещата.
Една, която още няма вяра,
затуй не може инак, освен да заблуждава.
Една с дух силен, непреклонен,
една, що пее песните на света подводен.
Заедно намерете талисманите
на шестимата царували,
скрити под водите на океаните,
щом мракът и светлината се налудували."


Това пророчество адски много ме кефи.

И така,тази малка на вид,но красива книга ще ви отведе към един нов свят. Буквално. За хора любите ли на фентъзита свързани с моретата и океаните ще е идеална.Действието се развира в Адриатическо море,много,много,много надълбоко в Адриатическо море,където ние терагогите(така наричат човеците)  не можем да стъпим. Миромара е мирно кралство на русалки управлявано от кралица Изабела,чиято дъщеря ни интересува. Серафина,като видна миромарска принцеса е принудена да се държи като....ами принцеса. Което включва да носи маски,да се държи така както очакват от нея,да не изразя своето мнение,да прави каквото и кажат без значение дали иска или не,което включва и да се омъжи за нейния ИЗБРАН принц. В нашия случай това е Махди,принц на Матали.Но Серафина няма нищо против. Тя познава Махди още откакто са били деца и знае какво да очаква ала слуховете, които се носят из кралството я сварват неподготвена. В допълнение на това,Сера полага неимоверни усилия в подготовката си за докими(обявяването ѝ пред цялото кралство за истинска наследница на Мероу и новата кралица на Миромара,ако Алития я одобри). А и да не забравим,че от скоро са започнали отвличания на хора от заобикалящите Миромара селца.И за капак на всичките тревоги  на  нашата героиня един ден сънува странен  и зловещ сън в който древна вещица ѝ се явява. Ала на сутринта всичко придобива нов ъгъл.

След като докимито на Сера минава успешно,се започва страшното. Кралството ѝ бива нападнато и единствени Сера и приятелката ѝ Нийла се измъкват. Серафина бива страшно объркана,защото не знае кой и защо е нападнал кралството. Мислеше си че това са били техните не толкова добри съседи Ондалина,защото бяха нарушили пермутавия (да сложни думи знам),но скоро тя разбира,че може би не са те... или пък са?
Романа е изпълнен с много приключения,забавни моменти,страхотни описания на заобикалящия свят на героите,че се чувстваш все едно си там. Серафина и Нийла плуват в морето в търсене на помощ,за да спрат нападенията над Миромара и да измъкнат ранените от там. Но дали ще намерят помощ и ако да,дали ще е твърде късно? Дали майката на Сера ще се оправи?Дали кралството ще рухне?Дали отвличанията на хората има нещо общо с това? Толкова много въпроси,а има само един отговор.Прочетете книгата.



Лично на мен книгата много ми хареса,защото аз по рождение обичам фентъзи нещата,макар че бях скептично настроена отначало към нея. Е така или иначе,сега поне харесвам русалки. Но наистина си заслужава да се прочете.Четивото е разтоварващо и е идеално за почивка. Ако сте край морето взимате си плажните неща + книгата и отивате на плажа,където под жаркото слънце и шума на вълните ще четете за морските приключения на две(..) смели и забавни русалки. Ако ли пък не сте до морето,тогава разтваряте всички врати в къщата и четете на хладно.(Тези жеги това е най доброто решение според мен)Докато четях книгата ми беше малко странно,тъй като героите са във водата и като цяло изразите от сорта на "тръгнах след нея" са преобразени в "отплувах след нея" както и "..издишах въздух..." на "издишах вода" и "скочих през прозореца" на "отплувах пред прозореца". Трябваше доста често да си напомням,че това са русалки и се намират във вода.  Все пак русалките няма как да са на сухо я.
Между другото от книгата може да научи оскъден италиански и испански,но може. Има доста чужди думи (и под чужди имам предвид на различни езици) които са доста странни и допълват  картината за загадъчност в книгата.

Така де,за къде сме обаче без думи като dragă и поло?

Имам доста любими моменти от "В Морските Дълбини" но като цяло,като съкратим спойлерите до минимум,излиза че единствено мога да цитирам  пророчество.(Честно тези пророчества силно ми напомнят за Пърси Джаксън)



"Дъще на Мероу, спри да сънуваш. 
В детски игри не ще веч да палуваш. 
Сънят ти умря, кошмарът дойде, 
очи отвори, за да видиш добре." 
"Дъще на Мероу, ти си избрана. 
Краят е близо, в света ще зейне рана. 
Сипе се пясъкът, магията се разпростира,
стъпка по стъпка песента ни сила придобива"
"Дъще на Мероу, намери петте. 
Смели са те, надеждата за нашето море. 
Една със сърце, което носи светлината. 
Една, която вижда бъдещето на нещата. 
Една, която още няма вяра затуй не може инак, 
освен да заблуждава. Една с дух силен, непреклонен, 
една, що пее песните на света подводен.
Заедно намерете талисманите на шестимата царували,
 скрити под водите на океаните, 
щом мракът и светлината се налудували. 
Шестте не бива да се съберат 
заради ярост, жажда или гняв. 
Мероу ги разпръсна по света, 
за да остане звярът във зандан корав.
 Елате при нас от реки и морета, 
станете едно и в сърце, и в душа, 
преди водите и всички във тях 
Абадон да превърне във прах."
"Дъще на Мероу, спри да сънуваш. 
В детски игри не ще веч палуваш. 
Сънят ти умря, кошмарът дойде, 
очи отвори, за да видиш добре. 
Събуди се, дете, намери ги петте! 
Време има още, има и надежда. 
Събуди се, дете… "

Между другото има нещо като саудрак на книгата или поне нещо от този род и песента си заслужава клик

Коментари