„Легендородни” - супер свежа изненада


Неочаквано попадение! Това са думите, с които най-точно мога да опиша тази книга!

   Книгата може да бъде намерена и в сторител на английски, откъдето самата аз я изслушах. 

   Прочитът бе вълшебен и интензивен, като още с първите няколко глави вече свикваш с гласа на четящия и се оставяш на сюжета да се разиграва пред очите ти.


снимка: kontur.bg

   

   В книгата се запознаваме с Бри, симпатичната ни главна героиня, която с най-добрата си приятелка - Алис - отива в колеж. Но още първата вечер по случайност на един щур купон, Бри вижда не какво да е, а демон. И то не от добрите. Появяват се и магьосници, които сякаш са знаели за съществото. Бри се оказва в ситуация, в която избор няма - спомените ѝ биват изтрити, случката от вечерта заличена. Но не съвсем. Бри всъщност устоява на направената ѝ магия и е твърдо решена да разбере какво се е случило наистина, кои са тези хора и какво общо имат с нея. Избирайки истината, тя поема по едно приключение, в което открива истини за себе си, майка си, миналото си и митът за Крал Артур, който так умело е оплетен в живота ѝ.


   Започвам с това, че съм впечатлена изцяло от повествованието, начина по който е включен и развит мита за Крал Артур и неговите рицари. Очаквах нещо съвсем друго! Не знам дали сте забелязали, но през последните години се издават еднотипни книги, които макар с  герои от различни раси, етноси, светове сякаш правят едно и също. Без родители, търсят отмъщение, влюбват се и оглупяват. Тук-там да има една идея засегната атмосфера, ако си късметлия - дадена митология. Героите са с тъмно минало, зли, но стават добри, но извършват и неморални неща. Изброените се подреждат различно в зависимост от коя година е издадена книгата. В „Легендородни” имаме част от споменатите неща, но написани по освежаващо различен начин.



   Сюжетът е откровенно интересен. Не бих казала че е доста заплетен, можеш да се досетиш за част от “обратите”, ала за други си правиш само догадки. Изборът на Деон да включи митологията около Артур и Мерлин е нещо ново, което контрастира с нападението от елфи и феи, което се наложи напоследък. Не очаквах сюжета да се развие по този начин! 


   Действието тече плавно, имаме си и по-динамични, но и по-спокойни моменти, като лично за мен първите няколко глави намирах за доста трудни. Някак самото навлизане в книгата ми бе тегаво и бавно, но след като Бри срещна Ник, я изслушах за отрицателно време. 


   Споменавайки Ник, героите са бижуто в тази книга. Тя попада под жанра Young Adult, който се отличава с тийн драма, но и израстване в лицето на персонажите. В „Легендородни” имаме от онази тийн драма, с която тепърва навлизаше този жанр - ориентирана повече към душевността на героите, техните терзания за бъдещето, миналото и семейството им, а не любовните им избори и трепети. Очаквах последното, но получих толкова хубава изненада, когато осъзнах че това не е поредната книга с лигава любовна история, вмъкната между редовете. Имаме любовен интерес разбира се, но той по никакъв начин не е на фокус. Авторът кара читателя да се вълнува за тайните обхванали миналото на Бри, изборите, които ѝ предстоят и последната битка, в която всеки достигнал своя потенциал се изправя срещу демоните си. Буквално. И преносно.




   Бри е страхотен главен герой. Симпатична, добра, борбена, веднага ти допада. Започваш да я харесваш още повече когато се ядоса и развълнува. В книгата преживява не малко тежки и емоционални моменти, които бяха описани реалистично и докосващо. Искаш или не, съпреживяваш всичко с нея , плачеш, гневиш се. Осъзнаваш важността на информацията, на която си станал свидетел. Не си доволен също като Бри и също като нея вършиш глупости. Но после идва момент на примирение, прощаваш си. И започва битката. Рядко попадам на автори, които да могат умело да предадат емоционалното състояние на героите си. Дълбочината просто липсва. Но тук, тя присъства. 


   Ник и Сел са съвременните Артур и Мерлин по мое мнение и също като тях имат особена връзка. Бри се влюбва в Ник, но някак Сел е този, който прави по-голямо впечатление на читателя, със своята хаплива и загадъчна личност. Моментите, които Бри и Сел споделяха ми бяха любими, напомняха ми страшно много на Джуд и Кардан, с това дразнене и подхвърляне на обиди, но за разлика от химията между последните, при Сел и Бри се наблюдаваше едно нестандартно приятелство, което е удоволствие да гледаш как се развива. 


   Какво друго да ви споделя? Наистина останах впечатлена. Физическото копие е доста обемно, близо 700 страници, но веднъж започнешли, книгата ти се струват малка. Нямам търпение за продължението, което излиза този ноември на английски. 


   В заключение: „Легендородни” е страхотен роман, с нестандартна магическа система, симпатични герои и силна емоционална динамика. Всичко това грижливо и внимателно оплетено покрай митовете за хабрите рицари на Крал Артур, магьосникът Мерлин и Моргана. 


Определено препоръчвам! 


Страници: 624 

Цена: 29.90 лв.

Издателство за България: Егмонт

Добави книгата в Goodreads:



Коментари