„Тази свирепа песен” от В. Е. Шуаб


 
Виктория Е. Шуаб е една от любимите ми авторки на фентъзи книги още с отварянето на „Четирите цвята на магията”. 

Нейният начин да оплита читателя с думи и да обрисува колоритни картини пред очите ти, е със сигурност, отличаващ сеИнтригуващо, леко мрачно и със сигурност поглъщащо - това е нейното творчество. Героите, които излизат изпод пръстите ѝ са пълнокръвни, ходещи по тънко въже между моралното и неморалното, комплексни и същевременно толкова прости. Тя умее да описва копнежите на човешката душа с един по-мистичен и различен начин, поставяйки героите си във фантастични ситуции, но до болка познати на читателя в истинския свят. Шуаб е … Шуаб. Магьосница. 


„Тази свирепа песен” е една от първите книги, които Шуаб пише и сякаш това се забелязва . Действието е по-динамично, героите не са засегнати до толкова колкото в останалото ѝ творчество, обстановката е с по-мрачен и зловещ характер, персонажите са деморализирани. Долу-горе идентична атмосфера като тази в „Злодей”. Но тук разликата е фентъзи елемента, който ясно се откроява още с първата страница.

.

Сюжета проследява действията развиващите в град, разделен на две воюващи половини. Едната във владение на зловещи чудовища, където парите ти осигуряват безопастност и сигурност и другата, където жителите пламенно се борят с изтребването на съществата, отказвайки да си сътрудничат с тях. Но нещата не стоят точно така.


Кейт е дъщеря на Калъм Харкър, човекът  който владее едната половина , този който контролира всяко същество, този който тъне в богатство „защитавайки” тези, които си платят най-добре.

Огъст Флин е чудовище. Но не като останалите. Той е сънаи, същество със способности да контролира и убива всичко с музика излязла изпод пръстите му. Той е кръвожаден само ако не се храни. Ала обстоятелствата са подредени така, че храна никога да не му липсва. 


Кейт и Огъст се срещат в една извънредно комична ситуация - в гимназия, където Тя се опитва да се докаже като алфа и достояйна пред баща си, а той - за да следи нея и да стигне до баща ѝ. Естествено, оттук нататък животите им се преплитат, започва надиграване, преследване, ала накрая нещата не се подреждат в полза нито на единия, нито на другия.

Героите потъват в лъжи и тайни, в премълчани и болезнени истини, които скоро ще научат. Стават приятели. Съюзници. Врагове. Или пък не точно.


otkasi.com


Започвам с това, че книгата ми хареса. Бе интригуваща, с динамичен сюжет, герои които провокират и в теб самия едно съмнение, кое е моралното решение на проблема. 


Кратки глави, добре оформено книжно тяло, прелестна корица дело на Стоян Атанасов


Но имаше и неща, които не ми се понравиха.

Начина, по който бе разяснен света на читателя ми се стори хаотичен, трудно успях да се ориентирам кое какво е, каква е йерархичната система, кои същества какво представляват. Нещо, което в останалите книги на Шуаб е изчистено. 


Въпреки динамиката на действието имаше излишни моменти, на които се наблягаше, спираше се ще кажеш за „почивка”, после отново се качваш на влакчето. 


Не съм сигурна дали само аз усетих нещо подобно, но сякаш героите нарочно бяха принудени да взимат обратно на логичните решения, за да изглеждат зли, безкруполни и аморални. Досега не ми се беше случвало подобно нещо с Шуаб и се надявам да не се повтори. 


Оцених книгата с 4/5⭐️, защото преди всичко ми донесе страхотно читателско удоволствие. Бе приятно да последя развитието както на героите, така и на историята.


Идеално четиво подходущо за периодо октомври-ноември.


Определено я препоръчвам, особено ако си търсите нещо по-мрачно и фантастично.


Благодаря на издателство Емас за предоставеното копие!


Издателство за България: Емас

Цена: 18.00 лв.

Добави книгата в Goodreads:




Коментари